مقایسهی علمی قهوه و ماچا

با توجه به محبوبیت این روزهای نوشیدنی ماچا، حتما به این فکر افتادهاید که قهوهای که هر روز کافئین بدن شما را تامین میکند را با ماچا عوض کنید. در حقیقت هم میتوان ماچا را جایگزین قهوه دانست. ماچا در واقع پودر چای سبز است که با شیر و یا آب داغ مخلوط میشود. همانطور که رنگی متمایز نسبت به سایر نوشیدنیها دارد، طعمی متفاوت و سلیقهای نیز دارد و ممکن است نوشیدنی مطلوب تمام سلایق نباشد. ماچا سرشار از اسید های آمنه و آنتی اکسیدان است که به پیشگیری از سرطان و بهبود عملکرد بدن کمک میکند. البته خالی از لطف نباشد که قهوه نیز یک نوشیدنی سرشاز از آنتی اکسیدان به شمار میرود که نزدیک به نیمی از تعداد کل بزرگسالان در آمریکا، برای مبارزه با خستگی به این نوشیدنی پناه میآورند. تحقیقات نیز نشان داده است که خوردن قهوه به جلوگیری از التهابات، دیابت نوع دو و افسردگی کمک میکند. هم ماچا و هم قهوه فواید زیادی برای سلامتی دارند، اما سوال اینجاست که کدام یک برای سلامتی گزینهی بهتری است؟ برای اطلاعات بیشتر در مورد فواید ماچا و قهوه، شباهت ها و تفاوت های آنها و اینکه کدام یک برای سلامتی بهتر است، حتما ادامه مطلب را بخوانید و با تیم طبیعت پیکر همراه باشید. متاسفانه یکی از مشکلاتی که در خصوص خرید ماچا وجود دارد، حضور برند های نامرغوب و با کیفیت پایین است. تیم طبیعت پیکر این افتخار را دارد که بهترین پودر ماچا، ازبین برند های باکیفیت انتخاب کرده و در 4 طعم ماچا لاته کلاسیک، ماچا لاته بادام و ماچا ژاپنی درجه یک برای شما عزیزان فراهم آورد. در صورتی که تمایل دارید در خصوص هر کدام اطلاعات تخصصی لازم را به دست بیاورید، کافیست روی نام هرکدام کلیک فرمایید.
فواید قهوه
همانطور که گفتیم قهوه منبع خوبی از آنتی اکسیدان و کافئین لازم است؛ به خصوص منبع خوبی از آنتی اکسیدانی به نام اسید کلروژنیک به شمار میرود که به کاهش التهابات، قند و چربی خون کمک میکند. جالب است که بدانید نوشیدن قهوه تاحدودی احتمال سرطان را کاهش میدهد. خوردن قهوه چه با کافئین چه بدون کافئین احتمال دیابت نوع دو را به حداقل خود میرساند. همچنین یک مطالعه نشان داده است که خطر دیابت به ازای هر فنجان قهوه اضافی، 6 درصد کاهش مییابد. این خاصیت فوقالعاده درواقع بهخاطر آنتی اکسیدان موجود در قهوه، خواص کاهش دهنده التهاب و اثرات مفید بر میکروبیوم روده است. قهوه تولید نادرست پروتئینی را که در ایجاد پارکینسون نقش دارد، کاهش می دهد به همین خاطر در بسیاری از مطالعات نشان داده شده که نوشیدن قهوه با کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون میتواند مرتبط باشد.
یکی دیگر از نکات مثبتی که در خصوص قهوه وجود دارد، تاثیر مثبتی است که بر روی سلامت مفز میگذارد؛ برای مثال در تحقیقات و مطالعاتی که انجام شده، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که:
- 1. نوشیدن قهوه همراه یا بدون چای با کاهش خطر زوال عقل پس از سکته مغزی مرتبط است.
- 2. نوشیدن قهوه با کاهش افسردگی مرتبط است. به طور خاص، شرکت کنندگان در این مطالعه که حدود 400 میلی لیتر (میلی لیتر) یا حدود 1.5 فنجان قهوه در روز می نوشیدند، کمترین میزان افسردگی را تجربه کردهاند.
- 3. هر فنجان قهوه اضافی مصرف شده با 8 درصد کاهش خطر افسردگی مرتبط بوده.

فواید ماچا
ماچا را میتوان جزو یک نوشیدنی پرخاصیت قرار داد که هم آنتی اکسیدان بالایی دارد و هم کافئین مورد نیاز بدن را تامین میکند. این نوشیدنی سبز رنگ پر از ترکیبات آنتی اکسیدانی به نام پلی فنول ها، به ویژه نوعی پلیفنل به نام کاتچین است.
- کاتچینها ترکیبات مضر بدن که با نام رادیکالهای آزاد شناخته میشوند را کاهش میدهد. رادیکالهای آزاد در بدن سبب بروز بسیاری از بیماریهای مضمن شده و مصرف منظم ماچا خطر ابتلا به این بیماریها را به حداقل خود میرساند. مطالعات نشان می دهد که افزایش مصرف کاتچین در ماچا، که به نام اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) هم شناخته میشود، به پیشگیری از سرطان کولورکتال، سرطان کیسه صفرا و سرطان مجرای صفراوی کمک میکند.
- جالب است که بدانید یک مطالعه نشان داده است که مصرف روزانه چای ماچا عملکرد شناختی را در بین زنان مسن بهبود می بخشد اما در مردان تاثیر آنچنانی ندارد. همچنین، کافئین و تیانین (یک نوع آمینه اسید) موجود در این چای باعث افزایش دوپامین و گیرندههای سروتونین شده که خود به کاهش استرس و تقویت حافظه منجر میگردد.
- خیلی از تحقیقاتی که بر روی افراد سنگین وزن انجام شده نشان دهندهی تقویت و افزایش متابولیک و چربی سوزی در این افراد بوده. شرکت کنندگان سنگین وزن در این آزمایش، تجربهی افزایش کلسترول لیپوپروتئین (HDL) (کلسترول “خوب”)، کاهش سطح گلوکز خون، و افزایش سایتوکین ضد التهابی را داشتند.
- از دیگر ویژگیهایی که این نوشیدنی به طور مشترک با قهوه دارد، تاثیر مثبتی است که روی افسردگیهای کوتاه مدت میگذارد. مطالعه اخیر بر روی موش ها نشان داد که پودر چای ماچا با فعال کردن بخش های خاصی از سیستم دوپامین در مغز، اثرات افسردگی را به مرور از بین میبرد. اگرچه مطالعات انسانی در مورد تأثیر مستقیم ماچا بر افسردگی وجود ندارد، اما یک مطالعه انسانی اخیرا نشان داد که مصرف چای سبز با کاهش میزان افسردگی در زنان یائسه، به طور بالقوه از طریق کاهش التهاب و افزایش سطح استرادیول (قوی ترین شکل استروژن) مرتبط است.
مقایسه کافئین ماچا و قهوه
میزان کافئین موجود در ماچا بین 18.9 تا 44.4 میلی گرم کافئین در هر 1 گرم پودر ماچا است و میزان کافئین قهوه بین 10 تا 12 میلی گرم در هر 1 گرم از پودر قهوه وجود دارد. اگرچه ماچا کافئین بیشتری در هر گرم خود دارد، ولی برای درست کردن نوشیدنی ماچا، تنها از دو گرم پودر این گیاه استفاده میشود. پس کافئین موجود در هر وعده مصرفی بین 38 تا 89 میلی گرم میتوان تخمین زد. درحالی که برای درست کردن قهوه معمولا از میزان پودر قهوهی بیشتری استفاده میشود؛ تا جایی که برای هر فنجان قهوه کافئینی به میزان 80 الی صد میلی گرم تخمین زده شده. باید این مورد را هم در نظر داشته باشید که طبق توصیهی سازمان غذا و دارو آمریکا، یک فرد سالم بیشتر از 400 میلی گرم کافئین در طول یک روز نباید مصرف کند. با وجود این نقاط مشترک و میزان کافئین این دو نوشیدنی، ماچا مانند قهوه اثرات تحریک پذیری ندارد. خیلی از محققان بر این باورند که نداشتن اثرات منفی در ماچا به خاطر وجود تیانین (یک نوع آمینه اسید) است. همچنین، تیانین استرس را کاهش می دهد و با احساس پریشانی که کافئین ایجاد می کند تاحدودی مقابله میکند. محققان بر این باورند که قهوه انرژی را افزایش میدهد ولی ماچا در کنار انرژی، قدرت تمرکز را نیز تقویت میکند.

شباهتها و تفاوتهایی که ماچا و قهوه با هم دارند
ماچا و قهوه هر دو به خاطر آنتی اکسیدان و کافئینی که در ترکیبات خود دارند، معمولا طی بررسی های زیادی بخاطر شباهتهایی که دارند در یک گروه قرار میگیرند. اما این بدان معنا نیست که بتوانیم تفاوتهای آنها را نادیده بگیریم. برای مثال میزان اسیدی بودن ماچا کمتر از قهوه اندازهگیری شده؛ در واقع ph قهوه بین 4.85–5.13 است و ph ماچا بین 5.58–5.94 اندازهگیری شده. در ادامه دو مورد از شباهتها و تفاوتهای این دو نوشیدنی را در دو گروه جدا با هم بررسی میکنیم:
1. فواید آنتی اکسیدانی
ماچا و قهوه هر دو منبع غنی از نوعی آنتی اکسیدان به نام پلی فنول هستند، اما هر کدام در انواع مختلف این آنتی اکسیدان ها دوز بالاتری نسبت به هم دارند. نوع اصلی پلی فنل موجود در ماچا کاتچین است، در حالی که نوع اصلی در قهوه اسید کلروژنیک نام دارد. به لطف وجود هردوی این آنتی اکسیدانها، هر دو نوشیدنی در جلوگیری از سرطان، دیابت و التهابات نقش مفیدی داشته و رادیکالهای مضر که خود باعث بروز استرس اکسیداتیو در بدن میشود را خنثی کرده. ناگفته نماند که اگر میزان استرس اکسیداتیو در بدن کنترل نشود، منجر به بروز بسیاری از بیماریهای مضمن میگردد.
2. اثرات کافئین در بدن
همانطور که بررسی کردیم، هر دو نوشیدنی مقدار کافئین قابل توجه به بدن انتقال میدهند و که برای مبارزه با خستگی و بهبود عملکرد فیزیکی بدن کافی است. درصورتی که مایل هستید بهترین زمان مصرف ماچا این نوشیدنی را مصرف کنید، بهتره که بدانید تحقیقات نشان داده است که اگر یک ساعت قبل از ورزش کافئین مصرف کنیم، انرژی و انگیزهی ما برای انجام فعالیت های بدنی افزایش میابد. یکی از برتری هایی که ماچا نسبت به قهوه دارد، کم بودن دوز کافئین آن در هر وعدهی مصرفی نسبت به قهوه است؛ پس بدون نگرانی میتوانید دفعات بیشتری در روز ماچا بنوشید ولی در نظر داشته باشید که همچنان برای این نوشیدنی سالم هم خط قرمز هایی وجود دارد و میزان کافئین مصرفی شما در یک روز نباید بیشتر از 400 میلی گرم باشد.
اثرات سلامت روان در ماچا و قهوه
نوشیدن قهوه یا چای یا هر دو به صورت ترکیبی، تا حدودی خطر سکته مغزی و زوال عقل را در افرادی که زمینهی این بیماری را دارند کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده که هر دو تاثیرات مثبتی بر روی عملکرد ذهنی داشته اما نحوهی اثر گذاری هر کدام متفاوت بوده. کافئین موجود در قهوه، برای بالا بردن انرژی بدن در کمترین زمان ممکن مفید است؛ اما ماچا خلاقیت ذهنی و تمرکز را بهبود میبخشد. اگرچه هر دو نوشیدنی منجر به کمرنگ تر شدن افسردگی در زنگی یک فرد میشود، اما استثنا در این مورد قهوه امتیاز بالاتری نسبت به ماچا دارد و اثرات قویتری در این بخش از خود نشان داده است.
کدوم بهتره؟ ماچا یا قهوه؟
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، ماچا حاوی تیانین و کافئین است که می تواند قدرت تمرکز و عملکرد ذهنی منظمی را برای فرد ایجاد کند. بعلاوه، تیانین موجود در ماچا دارای فعالیت ضد استرس است که از عصبانیت یا احساس اضطرابی که از کافئین به وجود میآید، جلوگیری میکند. با این حال، قهوه در کاهش علائم افسردگی موثرتر ظاهر شده و با وجود دوز کافئین بیشتر، خستگی را در فرد زودتر از بین میبرد. برای مثال فرض کنید که ماچا در نقش یک قرص انرژیزا است و قهوه در نقش یک آمپول انرژیزا. حال خود پاسخ دهید که کدام یک انرژی را زودتر به بدن شما میرساند. البته این نکته را فراموش نکنید که هردوی این نوشیدنی ها خاصیت اسیدی دارد ولی میزان اسیدی بودن ماچا کمتر است و درنتیجه اثرات معده دردی که در قهوه مشاهده میکنید در ماچا وجود نداشته و به علت خاصیت اسیدی کمتر، تاثیرات مخرب کمتری هم روی اسید و حالت رفلاکس معده دارد. اگه جزو افرادی هستید که بعد از خوردن قهوه از درد معده رنج میبرید، بهتر است که نوشیدن ماچا را امتحان کنید. باز هم در نظر داشته باشید که این دو نوشیدنی تا زمانی برای بدن شما مفید هستند که در حد اعتدال مصرف شوند. در جواب اینکه آیا ماچا از قهوه بهتر است، باید بدانید که بستگی به هدف شما از نوشیدن این نوشیدنی ها دارد که در برخی موارد ماچا و در برخی موارد قهوه برندهی این نبرد میتواند باشد.
منبع: www.health.com