نان بدون گلوتن

گلوتن نام یکی از ترکیبات اصلی موجود در غلات، گندم، مالت، چاودار، جو و غیره است که البته اکثر غذاهایی که از آرد تهیه میشوند، معمولا این ترکیب را درون خود دارند. افرادی که به علت رِژیم غذایی، حساسیت به گلوتن و مشکلات گوارشی از خوردن گلوتن منع شدند معمولا یک سردرگمی عجیبی را در این مراحل تجربه میکنند. تصور کنید یک ساندویچ خوشمزه دارید ولی نمیتوانید آن را با نان میل کنید. حتی تصور اینکه مجبور هستید نیمرو را بدون تخم مرغ میل کنید هم میتواند دشوار باشد. با توجه به همین امر تیم طبیعت پیکر در این مقاله چند نان بدون گلوتن معرفی کرده. بدون تجربهی هیچگونه عذاب وجدانی، از خوردن یک غذای لذیذ همراه با نان دلخواه خود لذت ببرید.
همچنین بخوانید: چه مواد غذایی گلوتن دارد و چه جایگزینی برای گلوتن وجود دارد؟
چه نان هایی گلوتن ندارند؟
آرد های تهیه شده از برنج، سورگوم، تف، ارزن، کاساوا، گندم سیاه (باکویت)، کینوا، جو دوسر، بادام و ذرت خالص فاقد گلوتن هستند. از این رو، آرد آنها را می توان در پخت نان های بدون گلوتن استفاده کرد. همچنین با بررسی ترکیبات روی برچسب محصول می توانید تشخیص دهید که نانی که در دست شماست فاقد گلوتن است یا خیر. گلوتن یک پروتئین چسبنده است که در دانه های خاصی یافت می شود و همان چیزی است که خمیر را به هم متصل می کند. نان بدون گلوتن را از هایپرمارکت و برخی از فروشگاه های آنلاین مواد غذایی میتوان تهیه کرد. آردهایی که حاوی گلوتن هستند شامل گندم سفید و غلات کامل، جو، چاودار، مالت، تریتیکاله، اسپلت و غیره است. فهرست مواد تشکیل دهنده نان، تعیین می کند که آیا یک نان گلوتن دارد یا خیر. نان تهیه شده از گندم دارای بالاترین میزان گلوتن است.
چند مورد از مواد غذایی با بیشترین میزان گلوتن:
- نان
- نان رول
- نان پیتزا
- شیرینی
- بیسکویت
- تورتیلا
- پاستا
- کیک
- کراکر
- کوکی ها
کسانی که به گلوتن حساسیت دارند باید تا جای ممکن سعی کنند به خاطر اثرات نامطلوبی که این ماده بر روی بدن میگذارد، موارد نام برده شده را یا به میزان خیلی کم و یا اصلا مصرف نکنند. در صورت مصرف، سیستم ایمنی این افراد به گلوتن واکنش نشان داده و باعث حمله به پوشش روده کوچک می شود. این امرمانع از جذب مواد مغذی می شود که می تواند منجر به انواع مشکلات سلامتی برای بدن می شود.

آرد های بدون گلوتن شامل:
- آرد برنج
- آرد سورگوم
- آرد گندم سیاه
- آرد تف
- آرد ارزن
- آرد کاساوا (تاپیوکا)
- آرد نارگیل
- آرد آمارانت
- آرد یا بادام پودر بادام درختی
جو دوسر نیز فاقد گلوتن است اما در طول بسته بندی می تواند آلوده شود. نان های بدون گلوتن از نظر طعم، بافت و ظاهر بسته به آرد استفاده شده در مخلوط خمیر متفاوت است. این نان ها معمولا حاوی هیدروکلوئیدهایی مانند گوار و صمغ زانتان است تا بافت آن با توجه به نبود پروتئین گلوتن تقویت شود.
نان های گلوتن دار
1. گلوتن در نان سفید
نان سفید از آرد گندم تهیه میشود؛ پس بدیهی است که میزان گلوتن سفید در این نان زیاد باشد. البته بعضی از شرکت ها ممکن است برای پخت نان از غلات بدون گلوتن استفاده کنند و نان سفید بدون گلوتن را به بازار عرضع کنند. معمولا روی بسته بندی این محصولات برچسب بدون گلوتن را مشاهده میکنید. گزینه های نان سفید بدون گلوتن را می توان در هایپرمارکت ها و نانوایی های خاص پیدا کرد. علاوه بر این، می توانید آن را خودتان در خانه درست کنید.
طرز تهیه نان سفید بدون گلوتن:
- نشاسته تاپیوک
- آرد برنج قهوه ای
- نشاسته سیب زمینی
در صورتی که تمایل داشته باشید برای پخت کیک و شیرینی از آرد بدون گلوتن استفاده کنید، پیشنهاد ما به شما پودر نارگیل و پودر بادام درختی میباشد که خواص بسیار زیادی نیز برای بدن دارد. تیم طبیعت پیکر این افتخار را دارد که از بین برند های متفاوت و تولید کنندگان بیشمار بهترین برند و کیفیت را در اختیار شما عزیزان بگذارد. برای اطلاع از قیمت و ویژگی پودر بادام درختی و پودر نارگیل، تنها کلفی است که روی محصول دلخواه کلیک کرده تا به صفحه مدنظر راهنمایی شوید.
خمیر مایه ترش ( کم گلوتن): افراد حساس به گلوتن می توانند نان خمیر ترش مصرف کنند؛ معمولاً ماده افزایش دهنده نان خمیر ترش، آرد چاودار تخمیر شده است. بنابراین، نان خمیر ترش را می توان از نوع نان های کم گلوتن طبقه بندی کرد و توسط افراد حساس به گلوتن به راحتی قابل هضم است.
2. نان چاودار (گلوتن دار)
نان چاودار با آرد چاودار درست می شود و برای افرادی که از رژیم غذایی بدون گلوتن پیروی می کنند نامناسب است زیرا حاوی سکولین (شکلی از گلوتن) است که باعث واکنش خود ایمنی در افراد حساس به گلوتن می شود. کسانی که به طعم و بافت نان های قهوه ای علاقه دارند، میتوانند نان چاودار را انتخاب کنند. طبق آزمایشات دقیقی که روی این نان انجام شده و ثابت شده که اگر یک قرص از این نان را به یک میلیون تکه تقسیم کنیم، تنها 5 تکه ممکن است حاوی گلوتن باشد. در کنار آرد چاودار ممکن است در ترکیبات این نان از آرد سورگوم غلات کامل، آرد ارزن غلات کامل، آب، عسل، مخمر، آرد ذرت غلات کامل، آرد برنج قهوه ای غلات کامل، دانه کتان، نمک دریایی و دانه زیره سیاه نیز استفاده شود.
3. نان سیب زمینی (گلوتن دار)
سیب زمینی یک گیاه بدون گلوتن به شمار میرود؛ اما این بدان معنا نیست که نان حاصل از آرد سیب زمینی هم بدون گلوتن باشد. دلیل آن هم ترکیباتی است که برای درست کردن آرد سیب زمینی به آن اضافه میشود. این ترکیبات معمولا شامل آرد تاپیوکا و کتان است. البته خیلی از کارخانه ها از یکسری ترکیبات جایگزین برای بدست آمدن یک نان سیب زمینی بدون گلوتن استفاده میکنند. نان سیب زمینی طعم و بافت جذابی دارد و برای درست کردن انواع ساندویچ ها استفاده میشود.

نان های بدون گلوتن
1. نان کینوا (بدون گلوتن)
نان کینوا حاصل دانه های آسیاب شده کینوا است و در صورتی که به خمیر این نان ترکیبات دیگری مثل آرد گندم اضافه نشده باشد، کاملا بدون گلوتن به حساب میاد. کینوا فاقد پروتئین های گلوتنین و گلیادین است که هر دو از ترکیبات اصلی آرد گندم هستند. به غیر از اینکه این نان برای افراد حساس به گلوتن توصیه میشود، با توجه به خواصی که برای بدن دارد به عموم مردم نیز پیشنهاد میشود. با توجه به اینکه کینوا 9 آمینو اسید ضروری بدن را در ترکیب خود دارد، یک منبع پروتئینی جامع برای گیاه خواران و کسانی که گوشت کمتری مصرف میکنند به شمار میاد. همچنین با توجه به فیبر بالایی که دارد هم هضم و گوارش را بهبود میبخشد، هم با ایجاد احساس سیری باعث کمک به کاهش وزن میشود. جالب است که بدانید علاوه بر نکات گفته شده کینوا منبع غنی از آهن، منیزیم، فسفر و روی است.
طرز تهیه نان کینوا:
دانه های کینوا را همانند برنج خام در یک کاسه آب بریزید و برای 8 ساعت اجازه دهید خیس بخورد. همه دانه ها باید در داخل آب باشند. سپس دانه های خیس خورده کینوا، روغن زیتون، بکینگ پودر، نمک و آب را داخل مخلوط کن بریزید. مواد را تا زمانی که به یک بافت نرم تبدیل شود مخلوط کنید. یک قالب را به دلخواه چرب کنید و مواد را داخل قالب ریخته و 20 الی 30 دقیقه، تا زمانی که نان طلایی رنگ شود، در فر بگذارید. بعد از اینکه نان کمی خنک شد، بگذارید در دمای محیط سرد شود و سپس آن را برش دهید.
2. نان چیا (بدون گلوتن)
نان چیا همانند دانه های چیا یک منبع غنی از پروتئین و فیبر است. همچنین با توجه به داشتن امگا-3 و آنتی اکسیدان به عملکرد قلب و عروق کمک زیادی میکند. برخلاف تصور بسیاری از افراد، دریافت پروتئین تنها به خوردن گوشت و مرغ خلاصه نمیشود. در صورتی که گیاهخوار هستید یا از رژیم های کاهش وزن پیروی میکنید، نان چیا میتواند جایگزین بهتری نسبت به بقیه نان ها باشد. با توجه به میزان فیبر بالا در این نان، شما معمولا تا چند ساعت احساس سیری میکنید که باعث خوردن وعده های کمتر غذا در طول روز میشود. اگر هم که ورزشکار هستید و نیاز دارید پروتئین های گیاهی در طول روز مصرف کنید، از خوردن نان چیا غافل نشوید. در ادامه، با توجه به خاصیت کنترل قند خون در این نان، افراد دیابتی هم میتوانند از این نان به عنوان جایگزین استفاده کنند. فیبر موجود در دانه های چیا جذب گلوکز را کند و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری میکند. فراموش نکنید که چیا شاخص گلیسمی پایئنی دارد و باعث حفظ تعادل قند خون در صول روز میگردد. البته در نظر داشته باشید که هر نانی که از دانه های چیا تهیه شده باشد فاقد گلوتن نیست و فقط نانی فاقد گلوتن است که در دستور پخت آن از آرد بدون گلوتن استفاده شده باشد.
طرز تهیه نان چیا (بدون گلوتن):
حدود ده الی دوازده قاشق از دانه های چیا را با آب مخلوط کنید و ده دقیقه به آن زمان دهید که حالت ژله ای پیدا کند. در یک کاسه آرد بدون گلوتن ( ترجیحا پودر بادام درختی)، بکینگ پودر و نمک را با هم مخلوط کنید. در یک کاسه جدا 3 عدد تخم مرغ را با دانه های چیا خیس خرده، به همراه روغن زیتون و سرکه سیب هم بزنید. سپس مواد تر را با مواد خشک ترکیب کرده و اگه مخلوط بیش از اندازه غلیظ شد میتوانید به آن کمی شیر هم اضافه کنید. زمانی که مواد به یک بافت نرم و یکدست رسیدند، یک قالب را چرب کرده و مواد را در آن بریزید. دمای فر را از قبل روی 180 درجه سانتیگراد بگذارید و برای 40 الی 50 دقیقه به مواد زمان دهید تا درون فر به خوبی بپزد. بعد از اینکه نان کمی سرد شد آن را برش داده و میل کنید.
منبع: www.cookunity.com