مقایسه کینوا و برنج طبق مطالعات علمی

کینوا در واقع محصولی است که طبق فرآیندی به دانه تبدیل شده و مانند غلات مصرف میشود، در حالی که برنج یک دانه سنتی است. فواید آن برای سلامتی مشابه برنج قهوه ای است. هر دو فاقد گلوتن و سرشار از فیبر و مواد معدنی ضروری هستند. زمانی برنج معروف ترین دانه غله ای بر سر سفره های ما بود. البته هنوز هم برنج یکی از غلات پر مصرف در ایران به شمار میرود؛ با این حال چند سالی هست که سر و کله ی کینوا هم در رژیم غذایی بعضی از افراد به ویژه قشر ورزشکار و جوان تر جامعه پیدا شده. کینوا نه تنها به عنوان یک خوراکی مفید بلکه به عنوان یک جایگزین سالم برای برنج ظاهر شده است. حتی در چندین دستور العمل جای برنج را تا اینجای کار گرفته است. اما اگر عاشق برنج هستید و حاضر نیستید علاقه خود را عوض کنید نیاز به نگرانی نیست. هر دو غلات فواید زیادی برای سلامتی دارند. تیم طبیعت پیکر قصد دارد در این مقاله علاوه بر مقایسهی این دو محصول، فواید و مضرات هر کدام را طبق منابع علمی بررسی کند.
محصولات: کینوا (برای اطلاع از قیمت کینوا روی همین لینک کلیک کنید.)
کینوا چیست؟
می توانید این استدلال را داشته باشید که مقایسه کینوا با برنج منصفانه نیست. همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، کینوا در واقع یک دانه نیست. این دانه گیاه یکی از بستگان گیاه چغندر و اسفناج است. اما کینوا به عنوان یک شبه غلات شناخته می شود زیرا مانند غلات پخته و خورده می شود و مشخصات غذایی مشابهی دارد. اگر قصد دارید مطالعات بیشتری در خصوص خواص باور نکرنی کینوا داشته باشید، به شما پیشنهاد میدهیم که با کلیک بر روی همین لینک به صفحهی مربوطه منتقل شوید.
خواص باور نکردنی برنج
تقریبا میتوان گفت برنج غذای اصلی مردم ایران است. جالب اینجاست که برنج در رنگ ها و اندازه های زیادی وجود دارد، اما دو نوع محبوب ترین آنها برنج سفید و برنج قهوه ای است. روی برنج سفید فرآوری بیتری صورت گرفته و پوسته، سبوس و بسیاری از میکروبهای آن حذف شده است. بسیاری از برندهای برنج سفید با تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید فولیک و آهن غنی شده اند تا مواد مغذی از دست رفته در طول فرآوری را بازیابی کنند. پوسته ها از برنج قهوه ای جدا می شوند، اما سبوس و جوانه غنی از مواد مغذی باقی می مانند. برنج سفید و قهوه ای چربی و سدیم کمی دارند. هر دو فاقد کلسترول و چربی های ترانس هست.
. سایر مزایای سلامتی عبارتند از:
- به طور طبیعی بدون گلوتن است. مانند کینوا، اگر رژیم غذایی بدون گلوتن دارید، برنج نیز یک گزینه عالی است. مراقب برنج طعم دار یا برنج مورد استفاده در سوشی باشید، چون ممکن است حاوی گلوتن باشند.
- برنج قهوه ای منبع خوبی از فسفر، منگنز، سلنیوم، منیزیم، حاوی مقادیر کمتری مس، کلسیم و روی است.
- برنج سفید به هضم و اسید معده کمک میکند. حتی زمانی که یک فرد دچار اسهال و استفراغ میشود، خوردن برنج نقش زیادی در برطرف کردن این شرایط دارد.

جدول زیر نشان می دهد که چگونه 3.5 اونس (100 گرم) از انواع مختلف برنج از نظر آماری و علمی در هنگام پخت مقایسه می شود.
مواد مغذی | برنج سفید، غنی نشده | برنج سفید، غنی شده | برنج قهوه ای، غنی نشده |
کالری | 123 | 123 | 111 |
پروتئین | 2.9 گرم | 2.9 گرم | 2.6 گرم |
کربوهیدرات | 30 گرم | 26 گرم | 23 گرم |
چربی | 0.4 گرم | 0.4 گرم | 0.9 گرم |
فیبر | 0.9 گرم | 0.9 گرم | 1.8 گرم |
فولات | 1% از نیاز روزانه | 20% از نیاز روزانه | 1% از نیاز روزانه |
منگز | 18% از نیاز روزانه | 18% از نیاز روزانه | 45% از نیاز روزانه |
تیامین | 5% از نیاز روزانه | 14% از نیاز روزانه | 6% از نیاز روزانه |
سلنیوم | 13% از نیاز روزانه | 13% از نیاز روزانه | 14% از نیاز روزانه |
نیاسین | 12% از نیاز روزانه | 12% از نیاز روزانه | 8% از نیاز روزانه |
آهن | 1% از نیاز روزانه | 10% از نیاز روزانه | 2% از نیاز روزانه |
ویتامین B6 | 8% از نیاز روزانه | 8% از نیاز روزانه | 7% از نیاز روزانه |
فسفر | 6% از نیاز روزانه | 6% از نیاز روزانه | 8% از نیاز روزانه |
مس | 4% از نیاز روزانه | 4% از نیاز روزانه | 5% از نیاز روزانه |
منیزیم | 2% از نیاز روزانه | 2% از نیاز روزانه | 11% از نیاز روزانه |
زینک | 2% از نیاز روزانه | 2% از نیاز روزانه | 4% از نیاز روزانه |
خواص برنج قهوه ای برای سلامتی
اگرچه برنج قهوه ای در حد و اندازه کینوا نیست اما فیبر بیشتری نسبت به سایر کربوهیدرات های تصفیه شده دارد. همچنین با ایجاد احساس سیری طولانی تر به کاهش وزن کمک بیشتری میکند. یک فنجان برنج قهوه ای حاوی 3.1 گرم فیبر است، در حالی که این مقدار در برنج سفید 0.6 گرم اندازه گیری شده. همچنین طبق مطالعات، افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی نه تنها به روند کاهش وزن را تسریع میکند بلکه از یبوست نیز جلوگیری میکند. به علاوه خوردن برنج قهوه ای به جای برنج سفید از افزایش بیشتر چربی دور شکم تا حدودی جلوگیری میکند. این ممکن است به دلیل پایین بودن شاخص گلیسمی برنج قهوه ای باشد (به این معنی که قند خون شما را افزایش نمی دهد). اخیراً، یک متاآنالیز در سال 2022 به این نتیجه رسید که برنج قهوه ای در مقایسه با برنج سفید به طور قابل توجهی وزن 1.63 کیلوگرم (3.6 پوند) و دور کمر را 2.56 سانتی متر (1 اینچ) کاهش می دهد.
از دیگر نکات مثبتی که وجود دارد این هست که برنج قهوهای جزو غلات کامل است وغلات کامل موجب تنظیم فشار خون میشود. دیگر نکات مثبتی که این نوع برنج دارد عبارت است از:
- کمک به حفظ وزن سالم
- افزایش پتاسیم
- تنظیم انسولین بدن
- کاهش آسیب های عروقی
آزمایش های بالینی در سال 2016 و 2018 نشان داده که رژیم غلات کامل تاحدودی از بزرگسالان سنگین وزن در برابر بیماریهای قلبی عروقی محافظت میکند.
کینوا برخلاف برنج آرسنیک ندارد
مقادیر بالایی در برنج حاوی یک ماده نامطلوب به نام آرسنیک است. آرسنیک عنصری است که در هوا، آب و خاک یافت می شود. بر اساس گزارش آژانس حفاظت از محیط زیست، آرسنیک غیر آلی یک ماده سرطان زا برای انسان است. معمولا انسان از طریق غذاهایی مانند برنج آرسنیک را وارد بدن خود میکند. متاسفانه برنج آرسنیک را راحتتر از سایر غلات جذب میکند. شواهد کافی برای این باور که زنان باردار، نوزادان و کودکان باید در مورد آرسنیک موجود در غذا، به ویژه غلات برنج نوزاد، احتیاط کنند وجود دارد. جالب است بدانید برنج قهوه ای آرسنیک بیشتری نسبت به برنج سفید دارد. شستن (آبکشی) برنج قبل از پختن می تواند به کاهش سطح آرسنیک کمک کند اما به طور کامل آرسنیک را از بین نمیبرد.

سوال آخر؛ برنج بهتر است یا کینوا؟
برنج و کینوا هر دو می توانند بخشی از یک سبک زندگی سالم باشند. اگر در حال بهبودی از بیماری های مربوط به معده هستید، برنج سفید عالی است. فیبر اضافی موجود در کینوا و برنج قهوه ای به جلوگیری از افزایش قند خون کمک می کند. برنج سفید وقتی با سبزیجات غنی از فیبر همراه باشد بهترین لذت را می برد، مگر اینکه رژیم غذایی کم فیبر داشته باشید. فواید سلامتی کینوا و برنج قهوه ای مشابه است. آنها هر دو فاقد گلوتن هستند، منبع خوبی از مواد معدنی و فیبر هستند و هر دو از هضم سالم حمایت می کنند. هر یک از مواد را می توان جایگزین برنج سفید در اکثر دستور العمل ها کرد. این که کدام مورد برای شما مناسب تر است، بستگی به نتیجه گیری شما بعد از خواندن این مقاله دارد.
منبع: www.healthline.com