کاهش و افزایش وزن

طبق مقالات علمی چرا مدام وزن اضافه می‌کنیم؟

چرا بی دلیل وزن اضافه میکنیم

اگر شروع به دریافت کالری بیشتر از حد معمول کنید یا فعالیت فیزیکی را کاهش دهید، تعجب نخواهید کرد که اعداد روی ترازو تغییر کند و بالاتر برود. اما اگر همه کارها را مثل همیشه انجام دهید و وزنتان همچنان بالامیرود، بهتر است که ابتدا برای کنترل این اضافه وزن آگاهی خود را بالا ببرید. در ادامه به چند دلیل موجه که از منابع علمی زیادی تایید شده‌اند میپردازیم. حتی یک یا دو علت کافی است که شما تجربه بالا رفتن وزن را داشته باشید؛ پس با تیم طبیعت پیکر همراه شو و اطلاعات را از یک منبع درست دریافت کن.

دلیل اول؛ کمبود خواب

دو مسئله در مورد خواب و افزایش وزن وجود دارد. اگر تا دیر وقت بیدار باشید، احتمال اینکه در آخر شب میان‌وعده بخورید بیشتر است، که به معنای کالری دریافتی بیشتر است. دلیل دیگر مربوط به اتفاقاتی است که در زمان کم خوابی در بدن شما می‌افتد. تغییرات در سطح هورمون باعث افزایش گرسنگی و اشتها می شود و همچنین باعث می شود بعد از غذا خوردن احساس سیری نکنید.


دلیل دوم؛ استرس

وقتی نیازها و توقعاتی که از زندگی خود دارید خیلی بالا می‌رود، بدن ما به حالت بقا برمیگردد. کورتیزول یا همان هورمون استرس ترشح می شود که باعث افزایش اشتها می شود؛ و البته ممکن است در مواقع استرس نیز به سراغ غذاهای آرام بخش ولی پرکالری برویم. این ترکیب بستر مناسبی برای افزایش وزن است. وقتی می‌گوییم استرس موجب چاقی و اضافه وزن در فرد می‌شود به این معنا نیست که شما در حال تجربه میزان استرس بالا و غیرقابل کنترل باشید؛ همین استرس های کوچک روزانه هم اگر به صورت دائمی باشد می‌تواند زمینه ساز اضافه وزن شوند.


دلیل سوم؛ داروهای ضد افسردگی

یکی از عوارض جانبی ناخوشایند بعضی از داروهای ضد افسردگی افزایش وزن است. اگر فکر می کنید که داروی ضد افسردگی شما باعث افزایش وزن می شود، در مورد ایجاد تغییر در برنامه درمانی با پزشک خود صحبت کنید. اما هرگز داروهای خود را به تنهایی قطع یا تغییر ندهید. توجه داشته باشید که برخی از افراد پس از شروع درمان دارویی، صرفاً به این دلیل که احساس بهتری دارند، افزایش وزن را تجربه می کنند، که منجر به اشتهای بیشترمی شود. همچنین، افسردگی خود می تواند باعث تغییر در وزن شود.

چه دارویی وزن را بالا میبرد


دلیل چهارم؛ استروئیدها

داروهای استروئیدی ضد التهابی مانند پردنیزون موجب افزایش وزن در بدن بیمار می‌شوند. حفظ مایعات در بدن و افزایش اشتها از تاثیرات مصرف این دارو است. برخی از افراد همچنین ممکن است در حین مصرف استروئیدها تغییر موقتی در جایی که بدنشان چربی را نگه می دارد، مثل صورت، شکم یا پشت گردن مشاهده کنند. اگر بیش از یک هفته استروئید مصرف کرده اید، مصرف را ناگهانی قطع نکنید. چرا که می تواند منجر به مشکلات جدی شود. حتما قبل و حین مصرف زیر نظر پزشک متخصص باشید و از مصرف خودسرانه جلوگیری کنید.


دلیل پنجم؛ عوارض بعضی از داروها

چندین داروی تجویزی دیگر با افزایش وزن مرتبط هستند. این فهرست شامل داروهای ضد روان پریشی (برای درمان اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی) به همراه داروهایی برای درمان میگرن، تشنج، فشار خون بالا و دیابت است. برای یافتن دارویی که علائم شما را درمان می کند و عوارض جانبی را کاهش می دهد، با پزشک خود همکاری کنید.


همیشه داروها مقصر نیستند

برخلاف تصور رایج، تا به حال به صورت علمی ثابت نشده است که قرص های ضد بارداری ترکیبی (استروژن و پروژسترون) باعث افزایش وزن پایدار می‌شوند. تصور می‌شود که برخی از زنان که از قرص‌های ترکیبی استفاده می‌کنند ممکن است مقداری افزایش وزن تجربه کنند، اما این معمولاً کوتاه‌ مدت است. اگر هنوز در مورد افزایش وزن احتمالی نگران هستید، بهتر است علل دیگری را بررسی کنید.

دلیل ششم؛ تروئید و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

اگر تیروئید شما هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند، احتمال افزایش اضافه وزن در بدن شما بالا می‌رود. بدون هورمون تیروئید کافی، متابولیسم شما کند می شود و وزن شما به تدریج بیشتر می‎‌شود. در نظر داشته باشید که درمان کم کاری تیروئید با دارو ممکن است مقداری از افزایش وزن را معکوس کند. در مورد سندرم تخمدان پلی کیستیک در بانوان، کیست های کوچک زیادی روی تخمدان این افراد رشد می کنند. بانوان مبتلا به این بیماری نسبت به انسولین (هورمون کنترل کننده قند خون) مقاوم هستند، بنابراین ممکن است باعث افزایش وزن شود. وزن در اطراف شکم جمع می شود و این زنان را در معرض خطر بیشتری برای بیماری قلبی قرار می دهد.

علت وزن بالا

چه کاری برای کنترل وزن باید انجام داد؟

  • اول از همه بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید. اهمیت دارویی که مصرف می کنید را تشخیص دهید. ممکن است برای سلامتی شما حیاتی باشد. همچنین، چیز دیگری ممکن است باعث افزایش وزن شما شود. پزشک می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه اتفاقی دارد می افتد.
  • ثانیا خودتان را با افراد دیگری که همان دارو را مصرف می کنند مقایسه نکنید. همه افراد عوارض جانبی یکسانی را در مصرف یک دارو تجربه نمی کنند. حتی اگر یک دارو باعث کاهش وزن فرد دیگری شود، ممکن است این اتفاق برای شما رخ ندهد.
  • به یاد داشته باشید که اگر افزایش وزن فقط به دلیل احتباس آب باشد، وزن یا چربی دائمی نیست. هنگامی که مصرف دارو را تمام کردید یا وضعیت شما تحت کنترل باشد، پف کردگی ناشی از مصرف این دارو کم می‌شود. در این مدت سعی کنید به یک رژیم کم سدیم پایبند باشید.
  • در مورد داروی جایگزین که می توانید مصرف کنید با پزشک خود مشورت کنید. در بسیاری از موارد، پزشک می تواند شما را به داروی دیگری تغییر دهد که ممکن است عوارض جانبی مشابهی نداشته باشد.

در پایان، شما باید دلیل افزایش وزن خود را بدانید. باید بدانید که این افزایش وزن ناشی از کاهش متابولیسم است یا به خاطر یک بیماری پزشکی یا دارو ایجاد شده. و اگر چنین است، برای بالا بردن متابولیسم خود، کلاس های ورزشی مانند زومبا و ایروبیک ثبت نام کنید.


منبع: www.webmd.com




دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *