دستور پخت نان چیا

درست کردن نان چیا خانگی کار چندان سختی نیست و اگر یک نانوا یا آشپز حرفه ای نیستید، نیاز به نگرانی ندارید. همانطور که از نامش پیداست، نان چیا از دانه های مغذی چیا درست میشود و به عنوان نان تست یا نان نرم انتخاب خوبی است. با توجه به دستور پخت هم آن را در همزن مخصوص نان و هم با دست درست میکنند. بسیاری از کسانی که تا به حال تجربه پخت نان را نداشتهاند، میتوانند با تیم طبیعت پیکر همراه شوند تا اولین تجربه خود را با پخت این نان خوشمزه و مقوی شروع کنند. علاوه بر این، نان خانگی یکی از آن چیزهایی است که باعث می شود احساس کنید یک آشپز فوق العاده حرفه ای هستید.
همچنین بخوانید: چه میان وعده هایی با دانه چیا درست کنیم؟
نان چیا چه خواصی برای بدن دارد؟
دانههای چیا و آرد چیا را میتوان بهعنوان موادی برای غنیسازی غذاها به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی مورد استفاده قرار داد. جایگزینی آرد گندم با ترکیبات چیا (دانه ها، آرد کامل، آردهای نیمه بدون چربی و کم چرب) بر ارزش غذایی نان را افزایش میدهد. سطوح بالاتر پروتئین ها، لیپیدها و مواد معدنی تعیین شده در آرد چیا خام مستقیماً بر افزایش این مواد مغذی تأثیر می گذارد. سطوح بالایی از فیتات ها در ترکیبات چیا وجود دارد که روی میزان روی و آهن تأثیر می گذارد. نان چیا دارای مقدار زیادی اسید لینولئیک است که به دلیل محافظت از یکپارچگی دانه در هنگام پخت بافت بهتری در نهایت به نان میدهد. ترکیبات چیا، اسیدهای آمینه ضروری مانند لیزین دارند که در غلات معمولا کمتر یافت میشود. به طور معمول دانههای چیا یا آرد کامل چیا مقادیر بالاتری از پروتئین دارند. در حالی که میزان چربی در نان چیا کمتر است. یکی دیگر از دلایلی که نان چیا مغذی تر از باقی نان ها شناخته شده است، وجود فیبر بالا در این نان است که گوارش شما را بعد از خوردن تسریع و راحت تر میکند.

مواد لازم برای پخت نان چیا
- آرد نانوایی: فرقی نمی کند که از آرد ارگانیک استفاده می کنید یا یک برند سوپرمارکتی ولی بهتر است که برای بالا بردن کیفیت از آرد چهار غله استفاده کنید. درصورتی که آرد چهار غله ندارید میتوانید از آرد نانوایی استفاده کنید. دلیل استفاده از آرد نانوایی هم این است که میزان پروتئین آن نسبت به آرد ساده بیشتر است و برای تهیه نان طعم بهتری ایجاد میکند.
- شکر: شکر به فعال شدن مخمر کمک می کند. با این حال برای افزایش کیفیت غذایی میتوانید شکر را حذف کنید.
- شیر: در این نان، کمی شیر به طعم بهتر نان کمک می کند. همچنین رنگ یکنواخت تری در هنگام پخت به نان میدهد. این دستور حاوی لبنیات است. اگر میخواهید آن را وگان کنید، میتوانید آن را با شیر برنج یا جایگزین لبنیات مانند شیر بادام درختی یا سویا جایگزین کنید تا آن را به یک نان بدون لبنیات تبدیل کنید.
- دانه چیا: چیا چه سیاه چه سفید، یا ترکیب هر دو، واقعا مهم نیست و فرق آنچنانی ندارد که از کدام استفاده می کنید! دانه ها را اصلا از قبل خیس نکنید، رطوبت کافی در نان برای مقابله با افزودن این دانه ها وجود دارد.
مرحله اول
آب، روغن زیتون، شکر، شیر را در ظرفی با هم مخلوط کنید. در صورت تمایل مخمر را روی آن بپاشید و سپس هم بزنید. اجازه دهید 5 دقیقه حباب بزند و کف کند. سپس دانه های چیا، نمک و آرد را در کاسه یک خوب با هم ترکیب کنید. مواد را به آرامی با استفاده از چنگال مخلوط کنید تا مواد یکدست شود. حالا شما یک ترکیب سفت تر خواهید داشت. مخلوط آرد را داخل همزن بریزید و اگر میکسر دارید با استفاده از قلاب خمیر به مدت 5 دقیقه در دمای کم و سپس 5 دقیقه با حرارت زیاد مخلوط کنید. در صورتی که از دستگاه برقی نمیخواهید استفاده کنید، 15 دقیقه روی سطح آردپاشی شده ورز دهید تا خمیر کشدار شود.

مرحله دوم
کمی در کاسه روغن بریزید و سپس با یک پارچه و یا سلفون بپوشانید و بگذارید تا حجم مواد دو برابر شود. خمیر را روی سطح کمی آردپاشی شده بچینید و ورز دهید. با هر دو دست لبه های خمیر را زیر خودش تا کنید تا یک توپ درست شود و سه بار این حرکت را پشت سر هم تکرار کنید. با یک پارچه بپوشانید و بگذارید 20 دقیقه استراحت کند و در نهایت به شکلی در بیاورید که در قالب نان خود (تابه نان روغنی نچسب) قرار دهید. بگذارید تا خمیر کاملا ور بیاید. سپس به مدت 35 دقیقه با دمای 220 درجه سانتیگراد بپزید. بعد از پخت بگذارید کمی نان خنک شود و سپس با کارد اره ای مخصوص برش دهید و میل کنید. در صورتی که قالب شما مستطیلی شکل باشد میتوانید برش های نان خود را تست کنید و ساندویچ های خوشمزه درست کنید.
منابع: pmc.ncbi.nlm.nih.gov