پوست

6 دلیلی که نشون میده پوست خشکی داری (تشخیص و درمان)

علت خشکی پوست

یکی از دلایل اصلی خشکی پوست کمبود رطوبت در بافت پوست می‌باشد که در صورت پیشرفت به پوسته پوسته شدن، خارش و التهاب پوست ختم می‌شود. زمانی که عوامل بیرونی و درونی، سد پوست (خارجی ترین لایه پوست) را ضعیف می‌کنند، آبی که در سطوح بالاتر پوست قرار دارد تبخیر شده و پوست را دچار خشکی می‌کند. خیلی از افراد در مقطعی از زندگی یا از زمان تولد، عوارض ناشی از پوست خشک را تجربه کرده‌اند. هر چه سن بالا تر رود، غدد چربی روغن کمتری تولید و بدن آب بیشتری را تبخیر کرده. به همین علت است که در سنین بالاتر شاهد چروک شدن پوست خود هستیم. چروک شدن و به عبارتی پیری پوست، یک ترس نهفته در تمام افراد جوامع حتی در قشر جوان است. پس بهتره با استفاده مکرر از مرطوب کننده و دیگر محصولات بهداشتی این روند را تا حد امکان به تعویق بیاندازیم.

همچنین بخوانید: 5 راه‌حل خانگی برای درمان پوست مرغی

از کجا بفهمیم پوست خشکی داریم؟

احساس خارش، پوست پوست شدن و التهاب سه نشانه اصلی پوست خشک صورت به حساب میاد که ممکن است در موارد حادتر و یا سنین بالاتر شاهد ترک‌های پوستی هم باشیم. خشکی پوست در همه‌ی نقاط بدن شایع است اما در آرنج، زانو، دست‌ها و پاها به دلیل کم بودن غدد چربی در این نواحی معمولا شاهد خشکی بیشتری هستیم. زمانی که هیچ اقدامی برای درمان نکنیم، خارش مضمن پوستی آغاز می‌شود که با خراشیدن مکرر پوست، التهابات و همچنین آسیب های عفونی بیشتر شده و به گونه ای مسری در سراسر بدن پخش می‌گردد.

دلایل خشکی پوست

پوست خشک و دهیتراته دلایل متعددی دارد که معمولا به دو گروه عوامل خارجی و داخلی تقسیم می‌شود. از محتمل ترین عوامل خارجی، قرار گرفتن در معرض آب‌وهوای خیلی گرم یا سرد و همچنین استفاده از شوینده های نامناسب برای پوست است. در خصوص عوامل داخلی میتوانیم به افزایش سن، استفاده از دارو های خاص و رژیم غذایی نامناسب اشاره کنیم.

1. تاثیر عوامل محیطی بر خشکی پوست

عوامل محیطی بیشتر از آنچه که فکرش را کنید می‌تواند بر روی رطوبت بدن تاثیر گذار باشد. قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، هوای سرد، گرمایش زیاد در داخل خانه و همچنین زندگی در مناطق خشک و کویری از جمله عواملی است که اگر به فکر نباشیم، رطوبت بدن ما را به مرور کم و کم تر و در نهایت پوستی خشک برای ما به جای می‌گذارد. البته اگر در محل زندگی و کار زیاد در این شرایط قرار می‌گیرید جای نگرانی ندارد چون با توجه به طیف وسیع محصولات پوستی، به راحتی میتوانید مشکل خود را برطرف کنید. برای مثال، ضدآفتاب مقدار زیادی از خساراتی که نور خورشید به پوست ما وارد می‌کند را کاهش داده و رطوبت پوست را حفظ می‌کند.

2. بیش از حد صورتتو نشور

استفاده از شوینده های قوی برای صورت و بدن، حمام رفتن زیاد و مصرف لایه بردارهای قوی و در فاصله‌ی کم، احتمال داشتن پوست خشک را برای ما بیشتر می‌کند. این مورد را در نظر داشته باشید که خود آب داغ چربی های مفید پوست را از بین برده و شرایط را برای ریکاوری بدن سخت تر می‌کند. برای جلوگیری بهتره که شوینده های مناسب تر و ملایم تر را تهیه کنید؛ مخصوصا اگه فاصله بین حمام رفتن شما کم باشد. سعی کنید مدت زمانی که به حمام گردن اختصاص می‌دهید کمتر از ده دقیقه باشد و بعد از حمام، تمام بدن خود را با یک لوسیون مناسب کاور کنید تا در صورت هر گونه آسیب‌ به پوست، آن را جبران کنید. بهتر است که از صابون برای پوست خشک استفاده نکنید مگر اینکه صابون مخصوص پوست خشک باشد.

3. سن

متاسفانه این یک حقیقت تلخ است که با افزایش سن شاهد چروک های بیشتری در سطح پوست خود هستیم. علت این چروک ها خشکی پوست، و تولید کمتر سبوم و روغن طبیعی بدن است. به طور متوسط این اتفاق برای بیشتر آدم ها در سنین 40 سالگی رخ می‌دهد. از 40 سالگی به بعد، به مرور پوست خشک تر، تولید سبوم در بدن کمتر و در نتیجه احتمال بروز خطوط ریز و درشت بیشتر می‌گردد.

4. سیگار کشیدن

تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده و همگی به این نتیجه رسیدند که سیگار کشیدن و پیری زودرس پوست با هم در ارتباط هستند. ترکیبات شیمیایی که در برگ های سیگار وجود دارد باعث خشک شدن پوست و تیرگی در برخی از نواحی صورت شده. جالب است بدانید که خیلی از متخصصین بر این باورند که یکی از عوامل کاهش استروژن در خانم ها، کشیدن سیگار است. استروژن پایین و غیر طبیعی، اختلالات زیادی را در هورمون ها و همچنین پوست ایجاد می‌کند.

6. بیماری‌های پوستی

بیماری های التهابی پوست، اختلالات طولانی مدت سد پوستی هستند که توسط پرورایتوژنیک‌ ایجاد می شوند، موادی که بر روی اعصاب حسی در پوست اثر می گذارند. هنگامی که پوست خراشیده می شود، بدن پرورایتوژنیک‌ آزاد می کند که باعث خشکی، خارش پوست و سایر علائم التهابی می شود. یکی از بیماری‌های التهابی پوست درماتیت آتوپیک می‌باشد که با نام اگزما هم شناخته میشود. این بیماری باعث خشکی، خارش و التهاب پوست می‌گردد. انواع بیماری های التهابی گسترده است و نشونه های متفاوتی هم دارند. پس مهمه که اگر سابقه ی پوست خشک و حساس را ندارید و پوست شما به طور ناگهانی اثرات خشکی را از خود نشان می‌دهد، با یک متخصص پوست مشورت کنید. مرطوب کننده و آبرسان، در صورتی که شما یکی از این بیماری‌های پوستی را داشته باشید، حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شود.

7. روند درمانی

زمانی که عضو دیگری از بدن شما مشکل داشته باشد و یا تحت درمان دارویی هستید، این اختلالات در بدن معمولا منجر به پوست خشک می‌شود؛ برای مثال:

  • ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
  • دیابت
  • تیروئید پرکار یا کم کار
  • بیماری کلیوی
  • استاتین ها، داروهایی که به کاهش سطح کلسترول در خون کمک می کنند
  • دیورتیک ها، داروهایی که با افزایش تولید ادرار به خروج مایعات از بدن کمک می کنند
  • دیالیز، درمانی برای نارسایی کلیه

معمولا افراد به دلایل متعددی پوست خشک دارند و نیازی به نگرانی نمی‌باشد. اگر پوست خشکی دارید، دلیل بر این نیست که شما بیماری خاص و این شرایط را دارا هستید. تنها به این دلیل که اگر تغییر ناگهانی در پوست احساس کردید و در عین حال تحت درمان دارویی هستید، در جریان باشید که دلیل این تغییرات چه چیزی میتواند می‌باشد.

درمان خشکی پوست

راه های زیادی برای کنترل کردن خشکی پوست وجود دارد. تغییر سبک زندگی و مطرف کرم های مرطوب کننده به صورت منظم از جمله راه‌های درمان پوست خشک و جوش دار است و این تغییر سبک زندگی به شما کمک می‌کند تا علت خشک شدن پوست را بیابید. همچنین با یک روتین پوستی نه چندان سخت، میتوانید علائم آزاردهنده را تا حد زیادی کنترل کنید.

  • مرطوب کننده های صورت و بدنی که حاوی مواد مرطوب کننده مانند سرامیدها، اوره یا اسیدهای لاکتیک هستند، به طور مرتب مصرف نمایید. در مواردی که تغییر نوع پوست به طور ناگهانی اتفاق می‌افتد یا پوست به شدت خشک و خارش‌زا می‌باشد، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید و نسخه و توصیه های پزشک را انجام دهید.
  • افراد مسن معمولا مستعد پوست خشک هستند و به همین علت توصیه می‌شود که حداقل دوبار در روز پوست خود را مرطوب کنند.
  • جالب است که بدانید به تازگی یک محقق ژاپنی طی آزمایشی که روی 39 فرد سالم بالای 65 سال انجام شده، ثابت کرد که مرطوب کننده‌های حاوی سریسین (پروتئین ابریشم) و سرامید NP (مواد تشکیل دهنده ای که عملکرد سد پوستی را بهبود می بخشد) موثرترین درمان برای بهبود لکه‌های سیاه ناشی از خشکی در ناحیه پایین ساق پا است.
  • یکسری تغییرات در محل زندگی و همچنین محل کار می‌تواند به کنترل و کاهش عوارض خشکی کمک کند. استفاده از دستگاه بخور سرد می‌تواند تا حد قابل قبولی خشکی پوست را کمتر کند و میزان رطوبت را در خانه معتدل سازد.
  • اگر دلیل خشک بودن پوست شما قرار گرفتن در معرض هوای سرد و یا گرم است، حتما کارهای توصیه شده در این مقاله را انجام دهید. برای مثال اگر به یک منطقه‌ی آفتابی سفر می‌کنید سعی کنید پوشش لباس به گونه‌ای باشد که پوست شما به طور مستقیم با آفتاب در ارتباط نباشد و از ضد آفتاب به میزان لازم استفاده و تمدید کنید. در صورتی که خشکی موضعی می‌باشد برای مثال فقط پوست دست شما خشک است، میتوانید هنگام ظرف شدن از دستکش مخصوص استفاده کنید.
پوست خشک و جوش دار

چگونه از خشکی پوست جلوگیری کنیم؟

با محافظت از پوست و هیدراته نگه داشتن آن به طور قابل توجهی میتوانید احتمال خشک شدن پوست را کاهش دهید. با این حال چند راهکار ضروری و مهم دیگر نیز وجود دارد که در اینجا به چند روش مراقبت از پوست خشک میپردازیم:

اگه روتین پوستی جواب نداد…

اگه هیچکدام از راه حل های توصیه شده در این مقاله کاربردی روی پوست شما نداشت و پوستتان همچنان خشک یا خشکتر می‌شود، بدون لحظه ای درنگ به یک پزشک متخصص پوست مراجعه و طبق نسخه های پزشک جلو برو. پزشک متخصص در مورد سابقه خانوادگی بیماری‌ها و آلرژی‌ها، که ممکن است منجر به پوست خشک شوند، و درمان‌هایی که قبلاً امتحان کرده‌اید، از شما سوال می‌پرسد. ممکن است متخصص یک مرطوب کننده دارویی قوی برای شما تجویز کند یا اقدامات بیشتری را برای تشخیص و درمان هر گونه بیماری زمینه ای انجام دهد. اگر یکی از داروهای شما باعث خشکی پوست می شود، حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا بتواند یک دارو یا کرم جایگزین برای شما در نظر بگیرد.

نتیجه گیری

از دست دادن رطوبت در سد پوستی می تواند منجر به خشکی پوست یا در موارد شدیدتر، بیماری پوستی شود که می تواند در هر نقطه از صورت یا بدن رخ دهد. علائم خشکی پوست شامل پوست قرمز، سفت یا خارش است. همچنین ممکن است که پوسته های قابل مشاهده، پوست ترک خورده یا لکه های پوسته پوسته نیز ظاهر شوند. عواملی مانند بهداشت فردی، سن، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب و شرایط خاص پزشکی همگی می توانند منجر به خشکی پوست شوند. شما معمولاً می توانید با مرطوب کردن منظم صورت و بدن خود، خشکی پوست را درمان و از آن جلوگیری کنید. ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مانند استفاده از مرطوب کننده در خانه، ترک سیگار و پوشاندن پوست در هوای آفتابی یا سرد نیز می تواند کمک کننده باشد. اگر تلاش‌های خودمراقبتی برای بازگرداندن رطوبت به پوست مؤثر نبود یا اگر از خارش های پوستی رنج می‌برید، به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا در مورد گزینه‌های درمانی بیشتر صحبت کنید.

منبع: www.health.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *