مطالعه تاثیر شکلات تلخ بر روی دیابت

سالانه میلیون ها نفر در سراسر جهان به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند، اما آیا شکلات تلخ می تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد؟ شکلات تلخ برای بسیاری از ما حکم یک خوراکی شیرین و دوست داشتنی را دارد که دل کندن از آن تا حدودی دشوار است. همچنین محتوای کاکائو بالایی دارد که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است و ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد. استفاده از شکلات تلخ برای بیماران دیابتی در بسیاری از وب سایت ها توصیه شده ولی مشخص نیست که آیا خوردن تنها خوردن شکلات تلخ می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد یا خیر. یک مطالعه جدید به دنبال پاسخ به این سوال انجام شده. محققان دادههایی را از بیش از 192000 نفر جمعآوری کردند. تمامی این افراد نظرسنجیهایی را تکمیل کردند تا مشخص کنند چند بار و تا چه میزان در هفته شکلات ببه طور معمول میخورند. در طی دههها پیگیری، نتایج نشان داد افرادی که بیش از پنج وعده شکلات تلخ در هفته میخوردند، در مقایسه با افرادی که شکلات تلخ مصرف نمیکردند یا به ندرت میخوردند، ۲۱ درصد کمتر در معرض ابتلا به دیابت بودند. بینکای لیو، محقق این مطالعه، باور دارد که خوردن شیر بیشتر، اما نه شکلات تلخ، با افزایش وزن در طول زمان همراه بود؟ و اگر چنین است چرا بسیاری از متخصصان هنوز اضافه کردن شکلات به رژیم غذایی را برای جلوگیری از این بیماری توصیه نمی کنند.

بررسی شکلات تلخ و خطر ابتلا به دیابت نوع 2
در یک مطالعهی جدید، بینکای لیو و همکارانش یک آزمایش متفاوت روی یک گروه از افراد انجام دادند. بیش از 192000 بزرگسال سالم هر چهار سال یک پرسشنامه را تکمیل کردند که شامل میزان شکلات مصرفی آنها بود. تقریباً 112000 شرکتکننده میزان مصرف شکلات تیره و شیری را بهصورت جداگانه پیگیری کردند. در مجموع، 18862 نفر به دیابت نوع 2 مبتلا شدند. 4771 مورد در میان گروهی وجود داشت که انواع شکلات مصرفی خود را ثبت کردند. محققان دریافتند شرکتکنندگانی که حداقل پنج اونس از هر نوع شکلاتی در هفته میخورند، در مقایسه با افرادی که هرگز یا به ندرت شکلات مصرف نکردهاند، 10 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. همچنین متوجه شدند که خوردن شکلات تلخ به طور خاص با 21 درصد کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. برای هر وعده 1 وعده از شکلات تلخ که شرکت کنندگان در هفته مصرف می کردند، 3 درصد کاهش خطر ابتلا به دیابت وجود داشت. ریچارد سیگل، متخصص غدد و یکی از مدیران مرکز دیابت و چربی در مرکز پزشکی تافتس، به مجلهی health گفت: برای این جمعیت، خطر دیابت نوع 2 ممکن است حدود 8 تا 10 درصد باشد. به این معنی است که طی 20 سال، از هر 100 نفر، هشت نفر به جای 10 نفر، به دیابت نوع 2 مبتلا خواهند شد. در مقابل، شکلات شیری خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش نداد. بلکه با افزایش وزن طولانی مدت، یک عامل خطر برای دیابت نوع 2 همراه بود.
همچنین بخوانید: داستان اولین کارخانه شکلات سازی
با وجود آزمایشات زیادی که روی این موضوع انجام شده، هنوز تعدادی از سؤالات در مورد ارتباط دیابت نوع 2 و شکلات تلخ بیپاسخ مانده است. به عنوان مثال، تعیین اینکه آیا شکلات تلخ واقعاً باعث کاهش خطر دیابت نوع 2 می شود (یا اینکه آیا عامل دیگری وجود دارند) کمی سخت است. به علاوه، جمعیت مورد مطالعه ممکن است نماینده یک جمعیت استاندارد نباشد. ممکن است به طور اتفاقی افراد شرکتکننده در این مطالعه کمتر از جمعیت عمومی شکلات میخوردند. بسیاری از متخصصان بر این باورند که این امکان وجود دارد که شکلات تلخ به طور کلی سالمتر از شکلات شیری باشد، بنابراین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در علاقهمندان شکلات تلخ کمتر است.
آیا شکلات تلخ واقعا خطر دیابت نوع 2 را کاهش می دهد؟

درست است که شکلات تلخ گزینه سالم تری است، البته در مقایسه با شکلات شیری، زیرا حاوی کاکائو و فلاونول های بیشتری است. در واقع کاکائو سرشار از ترکیبات فعال زیستی مانند فلاونول هاست که به بهبود مقاومت به انسولین و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی معروف هستند. سایر مطالعات نشان داده اند که افرادی که غذاهای غنی از این فلاونول ها می خورند، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهند. با این حال، کارشناسان هشدار می دهند که ما نمی دانیم که آیا شکلات تلخ مسئول این اثر است یا خیر. تحقیقات بیشتری برای تایید ارتباط شکلات تلخ و دیابت به مطالعات گستردهتری نیاز دارد. سیمین لیو مقاله ای در خصوص این موضوع در سال گذشته منتشر کرده که نشان داد در بین 18000 بزرگسال، عصاره کاکائو خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در طول سه سال و نیم کاهش نداد.
آیا باید شکلات تلخ را به رژیم غذایی خود اضافه کنید؟
اگرچه این مطالعه نشان داد برخی از افرادی که شکلات تلخ مصرف میکنند کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، اما لزوماً به این معنی نیست که باید شکلات بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. حتی بسیاری از متخصصان تغذیه خوردن شکلات تلخ را برای هر نوع بیمار مبتلا به دیابت تجویز نمیکنند. اما کسانی را که به صورت مداوم شکلاتهای شیری میخورند، بهتر است شکلات تلخ را جایگزین کنند. جالب است که بدانید میوه یکی دیگر از گزینه های فرآوری نشده و شیرین برای دسر است که هم مغذی تر است؛ البته نمیتوان از میوه این انتظار را داشت که بر روی وزن و قند خون هیچ تاثیری نداشته باشد. شکلات تلخ زمانی که در حد اعتدال مصرف شود میتواند فوایدی داشته باشد، اما مصرف بیش از حد منجر به بالا رفتن کالری شود. فراموش نکنید که تعادل و اعتدال امری ضروری در تغذیه هر فرد است.
منبع: www.health.com